zondag 19 augustus 2007

wind (stil)

Vandaag is het een gewone zonnige dag, met een stevige bries die weer uit de normale hoek komt gewaaid. Ook al heeft Dean de benedenwindse eilanden ver links laten liggen, toch zijn de invloeden hier merkbaar geweest. Vrijdag was het hier windstil, geen zuchtje wind. Hierdoor was het enorm warm, want juist de altijd aanwezige wind maakt het klimaat hier zo prettig. Men vertelde ons dat dit vaker zo is tijdens het orkaanseizoen. Als er zich een orkaan ontwikkeld "zuigt"deze zoveel wind aan dat de rest van het gebied, wat zich niet in de baan van de orkaan bevindt, compleet windstil word.
Op zaterdagmorgen bleek de wind, die normaal altijd uit het zuidoosten waait, nu ineens uit het (zuid) westen kwam. Met als gevolg dat de anders zo rustige zee, tussen Bonaire en Klein Bonaire, zich ontpopte tot een woestere versie, waarbij de golven (soms) op de boulevard kwamen. De meeste boten hadden beschutting gezocht, de steigers waren leeg, de enige landingsbaan op het eiland moest andersom gebruikt worden.Gisteravond begon het te rommelen en is de lucht urenlang fel verlicht geweest. Het onweer zat overal. Het heeft de hele nacht gerommeld en geflitst, met zo af en toe een oorverdovende knal en enorme stortregens.
En nu, op de zondagmorgen, lijkt alles weer back to normal. Internet doet het weer en ook hebben we weer stroom.
En dat allemaal door een orkaan die 500 km noordwaarts raast.....

1 opmerking:

m+h zei

dat was nogal spannend dus, want het is voor jullie de eerste keer dat je zoiets meemaakt.Ervaring rijker zullen ze maar denken.
M+H